Vliegensvlug binnenkijken bij de Bosvlinders

Posted on 10 oktober 2017 in Blog

Sinds begin dit jaar wonen ze er, de bewoners van het project ‘De Bosvlinders’ in Zeist. Bij een aantal van hen mogen we binnenkijken. Het eerste dat opvalt, is dat de huizen van binnen ontzettend verschillend zijn, ook al hebben ze allemaal hetzelfde jasje aan.

Wat is er zo leuk aan het wonen in De Bosvlinders?

Allereerst de locatie, zeggen alle geïnterviewde bewoners onafhankelijk van elkaar. Het bos, de heide, dat alles al om je heen staat, geeft sfeer. Dit is vrij uniek voor een nieuwbouwwijk, meestal moet alles nog aangelegd worden. Daarnaast is het in de vorm van een hofje gebouwd, op zo’n manier dat het intimiteit schept, zonder dat je concessies hoeft te doen aan je privacy.

Wat trok jullie aan in dit specifieke plan?

De architectuur, de ruimte en dat je de vrijheid had om de binnenkant van het huis in te richten. Dit verklaart waarom geen enkel huis van binnen hetzelfde is. De een heeft gekozen voor een vide met een prachtige raampartij die twee verdiepingen beslaat. De ander voor een keuken op de eerste verdieping, waarbij je zo via de openslaande deuren het terras op loopt.

En hoe bevalt het om hier daadwerkelijk te wonen?

Het is hier heerlijk. Fijn dat er zoveel leven in de tuin is, zoals eekhoorns en allerlei soorten vogels. Het wonen met zes gezinnen in een hofje schept saamhorigheid. De mannen hebben allemaal een mountainbike gekocht en gaan twee keer per week samen fietsen. En de kinderen zoeken elkaar op rond het pleintje. Het bankje dat in het midden van het hofje is neergezet, wordt altijd wel bezet door een ouder die geniet van de spelende kinderen. Een van de bewoners zegt ‘Het huis past ons als een jas. Toen we hier kwamen wonen, voelde het meteen alsof we thuiskwamen.’

 

Geschreven voor NCB Projectrealisatie