Spooksteden: brengen ze ongeluk of inspiratie?

Posted on 12 november 2017 in Blog

Spooksteden spreken tot de verbeelding. Mysterieus en verlaten, geven ze dat unheimische gevoel. Tegelijkertijd zijn het plekken waar de tijd stil is blijven staan. Plekken waar ooit mensen woonden, die nu slechts een schaduw van hun eigen verleden zijn. Als je er iets meeneemt, word je de rest van je leven achtervolgd door ongeluk, zeggen ze. Of is het juist een plek om inspiratie op te doen, en geluk te vinden?

Bodie

Bodie, spookstad ergens ten oosten van de Sierra Nevada. In 2002 waren we op rondreis door Californië en kwamen we er min of meer toevallig terecht. Op een hoogte van 2254 meter, is het in de zomer droog en heet, maar in de winter bar koud. In 1876 werd er goud ontdekt, daarna werd het een van de snelst groeiende plaatsen in het Wilde Westen. Tot het goud uitgeput raakte en er ook nog een grote brand uitbrak. Sinds 1932 is het stadje verlaten.

Moord en doodslag

Bodie stond bekend om zijn losbandige karakter. Met meer dan 60 saloons vonden er dagelijks vechtpartijen plaats, maar ook moord was geen onbekend fenomeen. Dominee F.M. Warrington noemde Bodie in 1881 ‘De zee der zonden’. Van al dat geweld is vandaag de dag weinig meer te merken. Het stadje wordt jaarlijks door meer dan 200.000 mensen bezocht, in vrede. Zo lijkt het althans…

Bad Luck

The Boone Store & Warehouse was de supermarkt van het stadje. Hier staan de producten gewoon nog in de schappen, alsof je er zo je dagelijkse boodschappen kunt doen. Bij de smidse liggen zelfs de spijkers nog op straat. Achteloos nemen we er eentje mee. Tot we in een van de huizen een prikbord vol met briefjes zien hangen. Het zijn verhalen van mensen vanuit de hele wereld, die iets hebben meegenomen uit Bodie.

De vloek van Bodie

Volgens de overlevering waren de inwoners van Bodie erg zuinig en trots op alles wat ze hadden opgebouwd in hun dorp. Ze hadden zoveel moeite gedaan om het daar te krijgen, dat het niet gewaardeerd werd als er iets werd meegenomen. Mensen die dat toch deden werden achtervolgd door ongeluk. Op het prikbord hangt een briefje van een Duitse man, die vertelt dat zijn oom kort na zijn bezoek aan Bodie is verongelukt met de auto nadat hij iets had meegenomen uit het park. En zo hangt het hele bord vol met dat soort verhalen. Alle spullen worden netjes teruggestuurd, om de vloek af te wenden. Buiten gekomen gooien we de spijker over onze schouder en rijden snel weg, terug naar het heden.

Inspiratie

Waarom spreken spooksteden tot de verbeelding? De klok is er letterlijk stil blijven staan, en wij kunnen een stap terug maken in de tijd. Het is boeiend om te zien wat er gebeurt, wanneer een plaats niet langer bewoond wordt. De natuur neemt weer terug wat van haar is. Tenzij zo’n plek geconserveerd wordt door de mens. Bodie geeft bijvoorbeeld een fantastische inkijk in het leven van de goudzoekers. We kunnen vandaag de dag nog van de sfeer en de omgeving genieten (en ons even cowboys wanen). Maar ook inspiratie opdoen: we houden van die typisch Amerikaanse veranda’s en die houten barns.

Zo vinden we soms op de meest onverwachte plaatsen inspiratie en geluk.

Geschreven voor NCB Projectrealisatie