Q&A NCB: Mariska Haaima

Posted on 15 december 2017 in Blog

Mariska Haaima, van ‘Bij Drie’ fotografie, werkt sinds een tijd als huisfotograaf voor NCB Projectrealisatie. Ze heeft intussen al meerdere projecten opnieuw geschoten, zodat de foto’s beter aansluiten bij de nieuwe website. Ook heeft ze twee projecten gefotografeerd, die vrij recentelijk zijn opgeleverd; De Bosvlinders in Zeist, en De Houtwal in Otterlo. We waren benieuwd naar haar ervaringen als fotograaf en of ze misschien nog tips heeft voor de amateurfotograaf.

Welke camera gebruik je het liefst voor je werk?

Ik heb twee Canons, maar de 5D Mark ii gebruik ik het meest voor het fotograferen van jullie projecten. Het toestel is behoorlijk veelzijdig en voor het inzoomen op details gebruik ik mijn telelens. Bijvoorbeeld als ik een detail van de woning wil fotograferen, of juist van een afstand op het hele project wil inzoomen. Ik schiet verder vooral met een standaardlens van 24-70 mm en altijd in digitaal negatief, zodat ik ze later nog kan bewerken.

Gebruik je ook wel eens een smartphone?

Soms wel, wanneer ik even snel een foto wil maken, of als ik mijn camera niet mee wil slepen. Maar als het voor een opdracht is, gebruik ik altijd de Canon(s). Je hebt voor je telefoon heel veel apps waarmee je een foto snel kunt bewerken. Ik gebruik zelf het liefst Instagram.

Hoe bepaal je de juiste compositie van een foto?

Voor je mobiel is dat vrij makkelijk, daar heb je een soort raster dat je kunt gebruiken. Je kunt door het scherm aan te tikken scherp stellen op het object dat je wilt fotograferen, bijvoorbeeld een paddenstoel. Het mooiste is als het onderwerp van de foto iets uit het midden staat, op een van de kruispunten van het raster (op je telefoonscherm). Verder kun je rekening houden met de horizonlijn, de eerste horizontale lijn van onderen. Er zijn genoeg compositieregels voor fotograferen, maar soms is het ook leuk om juist nergens rekening mee te houden en je creativiteit te laten spreken.

Waar let je op bij het fotograferen van gebouwen?

Allereerst op de omgeving. Waar staat het, hoe is de sfeer en de uitstraling van het gebouw en zijn omgeving. Verder op hetgeen je wilt benadrukken. Zijn het juist de details, of is het het gebouw in zijn geheel? Als het lukt, neem je altijd voldoende afstand om een gebouw te fotograferen, zodat je later nog kunt bijsnijden.

Je hebt voor ons o.a. De Houtwal in Otterlo gefotografeerd, daar waren wij tevreden over, maar jij bent nog een keer terug gegaan, waarom?

Ik wilde nog een keer het project in zijn geheel fotograferen. De eerste keer was het wat regenachtig en stond er steeds een camper in beeld, dat stoorde me. Daarbij had ik het geluk dat het maïsveld naast de woningen gemaaid was, toen ik voor de tweede keer terugkwam en kon ik vanaf daar goed foto’s maken van het hele project.

Wat is je favoriete seizoen om te fotograferen?

Lente, sowieso is dat mijn favoriete seizoen, ik houd erg van de frisse kleuren en de sfeer. Het licht is mooi zacht. Het hangt natuurlijk wel een beetje van het onderwerp af dat je wilt fotograferen. Zo is in de zomer het licht bijvoorbeeld vaak wat feller en harder, waardoor je weer hele andere foto’s krijgt.

Tot slot, welk project vond je het leukste om te fotograferen?

Het eerste dat me te binnen schiet, is Zeist. Het was prachtig weer en ik mocht ook binnen fotograferen. Doordat ik van binnenuit foto’s kon maken, kon ik weer andere foto’s maken dan anders, je ziet bijvoorbeeld heel goed hoe het is om vanuit die bewuste woning naar buiten te kijken als bewoner. Hoe je naar de andere huizen, naar je omgeving kijkt. Daardoor krijg je een beter beeld van de woning en hoe het is om daar te leven. Wat mij opviel bij de laatste twee projecten (Otterlo en Zeist, red.), is dat je steeds meer de handtekening van de NCB gaat herkennen in de architectuur.

Geschreven voor NCB Projectrealisatie